ЗА РОДИТЕЉЕ И ЂАКЕ

САВЕТ РОДИТЕЉИМА ЂАКА ПРВАКА

2018-10-19_193046

– Причајте стално с њима да би што пре прихватили нову ситуацију;

– Не треба их испитивати одмах после школе, јер су тада уморни;

– Немојте радити домаће задатке уместо њих;

– Договорите се који ће кутак код куће бити њихово радно место;

– Побрините се да имају време и за школу и за дружење;

– Побрините се да су сваки дан испавани;

– Исхрана мора да буде адекватна. Деца не смеју да доручкују чипс и газиране сокове.

– Никако се не мешајте у њихове неспоразуме с другом децом у школи. Зато постоје запослени у школи;

– Треба стићи 10-15 минута пре почетка наставе. Деци која касне треба више времена да постану део нове групе;

– Брзо их пустите да иду сами у школу ако то не захтева прелазак ризичних улица;

– Школом им никада не треба претити, „рећи ћу те код учитељице” или „ићи ћеш ти мени код психолога”;

– Учење не би требало да траје сатима. Деца се концентришу до пола сата;

– После учења нека направе дугу активну паузу. Дакле, не пред ТВ-ом;

– Немојте улазити за њима у учионицу да бисте их контролисали. Укажите им поверење;

✿✿•:*¨¨*:•.✿.•:*¨¨*:•.✿•:*¨¨*:•.✿•:*¨¨*:•✿✿.✿•:*¨¨*:•.✿•:*¨¨*:•✿✿.✿•:*¨¨*:•.✿•:*¨¨*:•✿✿.

Важно:

Што чешће организовати у породици заједничке пријатне активности, игре, разговоре, шетње – најбоље непосредно по повратку детета из школе.

Први заједнички тренуци морају бити испуњени сигурношћу, поверењем. Понекад је довољно само пола сата разговора – размене детета и одраслог.

Ограничити време испред компјутера и телевизора 1-2 сата у дану! (Превише утисака које не могу да разумеју).

Пред спавање мирније активности!

Позитиван завршетак дана: резимирајте заједно шта је свако од укућана добро урадио тог дана. Вече није тренутак за приговарање.

Читање приче пред спавање није изашло из моде.

Примећујте дете када је мирно и сталожено, ангажовано, а не само кад има напад беса! Не дозволите да прекидач за ваше укључивање у његов живот буде кажњавање, или неадекватно дечије понашање.

Када нешто захтевате од детета: нека то буде један захтев у једном тренутку. Све што имате да кажете, кажите када сте близу детету, без много речи.

Ако довикујете детету – личи ће му на грдњу или приговарање. …и престаће да вас слуша.

Изаберите мали број важних правила. И награђујте придржавање. Награде морају бити и заједничке игре, а не само куповина.

AKO


КОРАЦИ ЗА УСПЕШНИЈЕ ЧИТАЊЕ citanje4

Јачањем језичких вештина детета, родитељ може повећати његово занимање за читање. Читање може бити забавна заједничка активност.

КОРАК 1.

У свакодневном говору користите разноврсни и богат речник који ће заинтересовати ваше дете и проширити његово познавање речи.

КОРАК 2.

Често читајте свом детету.

Користите речи из приче коју читате да  поставите питање. Замолите дете да вам преприча оно што сте прочитали. Заједно смишљајте нове наслове. Ако је детету тешко да се присети свега што је прочитано, чешће прекидајте постављајући питања о прочитаном.

КОРАК 3.

Повремено прекините дете у читању и замолите га да покуша да погоди што се у причи даље дешава.

КОРАК 4.

Читајте с дететом исту причу неколико дана или чак недеља.

Након што добро утврдите причу, пређите на њену „уметничку“ обраду –  цртајте ликове, израђујте лутке, направите представу или скеч, слике о причи окачите на зид, или направите стрип тако да цртате слике редоследом догађаја из приче. Користите језик приче, понављајте кључне речи, разговарајте о свом пројекту.

КОРАК 5.

Повежите причу с догађајима из свакодневног живота.

На пример, док се облачите, упитајте дете: „Шта би Пепељуга данас обукла?” На овај начин пружате му прилику за креативну интеракцију с читалачким материјалом и развијате дубље разумевање садржаја приче.

КОРАК 6.

Играјте се гласовима.  Римујте речи из приче коју читате.

Узмите занимљиве речи из приче и саставите попис. Играјте се с дететом тако да обоје покушавате запамтити речи редоследом којим су записане. Можете започети с једном речју, затим крените с две, три, и тако даље.

КОРАК 7.

Играјте се “шпијуна” тако да описујете предмет на одређеној страници приче и тражите од детета да погоди о ком је предмету реч,  а затим заједно пронађите ту реч на страници.

КОРАК 8.

Раставите једноставне речи на њихове најосновније гласове (на пример, реч „трава“ /т/р/а/ в /а/ ) затим упитајте дете, “Која је то реч?”

Играјте игру слушања азбуке.

Поређајте слова азбуке изнад  дететовог радног простора, али тако да их може лако дохватити. Раставите реч на гласове и изговарајте глас по глас. Након што изговорите поједини глас, реците детету да узме слово које га представља. Затим изговорите све гласове заједно како би обликовали речи. Реч можете изговорити ви или ваше дете.

КОРАК 9.

Играјте се “низања” гласова.

Опет редом сложите слова азбуке изнад радног простора. Изговорите неки глас, дете узима узима то слово азбуке и при том  дода свој глас који, такође, узима ; нижете гласове док не добијете реч.

КОРАК 10.

Користите забавне материјале када с дететом играте игре читања.

Сликајте прстима, правите слова од различитих материјала и истовремено гласове/ слова која правите.

citanje3

Изворни текст написала је Kandace Barnes, а чланак на енглеском језику је на  http://www.mind-steps.com/assessments/10TIPS.htm


ШКОЛСКЕ ОБАВЕЗЕ – РАДНЕ НАВИКЕ

ponovo u školi

Током летњег распуста ученици се одмарају, тада су сви опуштенији, а деца обично проводе време играјући се до каснијих вечерњих сати, уз продужено јутарње спавање. Почетком школске године све се мења. Дете се налази пред новим обавезама и одговорностима, а самим тим и родитељи са задужењем одвођења детета у школу, пружањем помоћи око домаћих задатака, родитељски састанци, правдање часова итд. Почетак школске године представља стрес и захтева адаптацију. Треба времена да се стекне рутина. Школарац који је до недавно уживао у безбрижном лету требало би пре почетка школске године да започне са лаганим припремама и развијањем радних навика да буде спреман за школске задатке и обавезе. Неколико савета за то следи:

 • Навите сат свако јутро петнаест минута раније, како бисте избегли умор код деце и повећали вероватноћу да ће увече раније осетити умор и поспаност, као последицу раног буђења. Временом им јутарње буђење неће бити тешко и спремно ће дочекати први дан школске године.
 • Разговарајтеса дететом о школи, о школским пријатељима које ће срести након летње паузе, о његовим очекивањима и пренесите му позитиван став о новом почетку школске године.
 • Сигурно је тешко да се школарци навикну на дуго седење и читање књига, након дугог лета. Постепено одвојите најмање два сата у поподневним сатима за читање и понављање градива из прошле године.
 • Почетком наставе мењају се прехрамбене навике детета. Потребно је постепено усталити време оброка. Тако ће се помоћи школарцима да се што лакше врате у рутину и да буду спремни за школске часове.
 • Сачините неку врсту „Уговора“ са дететом што би имало за циљ да се дете одговорније односи према обавезама. Нека дете само сачини свој план устајања, учења, играња.

( На пример: Питања запишите на папир, дете нека одговори на њих и потврди то својим потписом. —– У 7.00 ћемо кретати у школу. Размисли колико ти времена треба да се спремиш. У колико сати ћеш устајати ујутро? У које време планираш на спавање како би ујутро могао да се пробудиш? Одреди своје време за израду домаћег задатка, пре играња или пола сата после ручка, када би ти највише одговарало. Колико времена дневно планираш да посветиш учењу? Шта мислиш, да ли ће то бити довољно времена за успех који желиш да постигнеш?)

Оно што дете може урадити само немојте радити уместо њега.

uradi sam


ПРАЋЕЊЕ И ВРЕДНОВАЊЕ ВЕШТИНА

Оцењивање из предмета музичка култура, ликовна култура и физичко васпитање обавља се полазећи од  ученикових способности, степена спретности и умешности. Уколико ученик нема развијене посебне способности, приликом оцењивања узима се у обзир индивидуално напредовање и ангажовање ученика .  Веома је важно пратити и вредновати различите елементе који утичу на коначну оцену у шта спада и однос ученика према раду и поштовање правила понашања на часу.

МУЗИЧКА КУЛТУРА

muzičko-ocenjivanje

ФИЗИЧКО ВАСПИТАЊЕ

fizičko-ocenjivanje

ЛИКОВНА КУЛТУРА

likovno-ocenjivanje

НАСИЉЕ

Напор да се смањи насилно понашање детета велико је улагање у његову будућност. Делујући заједнички и усклађено, школа, родитељи и деца утичу на друштвено одговорно понашање деце.

ДА ДЕЦУ НЕ БОЛИ КАДА СУ У ШКОЛИ!

NASILJE

Преузмите презентацију


ПОНАШАЊЕ У ШКОЛИ

Поштовање правила понашања у школи, има за циљ да омогући нормалан рад у школи и постизање што бољих резултата. Поштовањем правила понашања у школи обезбеђује се несметан рад, појачана безбедност ученика и очување школске имовине, чиме се подиже општа и радна дисциплина, повећава успех ученика и углед школе.Важно је одмах на почетку заједничког рада предочити јасна правила понашања како би ученицима било јасно шта је у разреду допуштено, а шта није.

pravila ponašanja na času

 • У школу се долази на време, без кашњења, закашњавање се третира као неоправдан изостанак.
 • Изостанке са часова ученик или родитељ дужни су да оправдају у року од највише 8 дана, у супротном ће бити третирани као неоправдани изостанци.
 • У школу треба улазити у реду и без гурања.
 • Строго је забрањено трчање по ходницима и степеништу.
 • Кажњиво је свако физичко и психичко малтретирање и изазивање туча, као и учествовање у њима.
 • Најстроже је забрањено отимање новца и осталих ствари од ученика.
 • Ученици су дужни да испољавају међусобно поштовање као и поштовање наставника и радника школе.
 • Разговарати пристојно без употребе псовки.
 • Час није намењен конзумирању хране и пића, за то је предвиђен одмор.
 • На часу треба пристојно да се седи, а не да се клати на столици.
 • Неприхватљиво је причање и ометање током наставе.
 • Забрањено је отимање ужине и бацање по ходнику и дворишту школе.
 • Школски WС треба да служи својој намени, а не за окупљање ученика.
 • Чувамо школску имовину.
 • Ученик, односно његов родитељ или старатељ одговара за материјалну штету коју ученик намерно или из крајње непажње нанесе школи.
 • Отпатке бацамо у канте предвиђене за то.

lepo i ružno ponašanje

Дозвољено је у великим количинама употребљавати речи: МОЛИМ, ХВАЛА, ИЗВОЛИ, ИЗВИНИ у комбинацији са љубазним осмехом 🙂

Не радите ништа што не бисте хтели да други чине вама!

Ако нисте сигурни смете ли нешто учинити, питајте одрасле за допуштење.  Тако после нећете морати жалити због својих поступака.

Сигурно ће вам бити занимљиво да сазнате о правилима понашања у школи из прошлих времена.     На сајту ПОРЕКЛО можете то прочитати. 


САВЕТИ РОДИТЕЉИМА ЗА ПРЕТЕРАНО КОРИШЋЕЊЕ КОМПЈУТЕРА

Многи родитељи би желели више да знају о начинима како да заштите децу од небезбедног и претераног коришћења компјутера и Интернета.
Поједини поступци и програми омогућавају родитељску контролу и у време кад родитељ није у могућности због целодневног посла и одсуства да то контролише. У тексту који следи желим заинтересованим родитељима дати корисне савете за тај проблем и упутства како то могу да ураде. Поред текстуалног упутства на крају је и видео који ће све то појаснити.

САВЕТИ:

 • Рачунар је пожељно позиционирати у стану тако да родитељ може у било које време, уколико то жели, да оствари визуелни контакт са монитором и на тај начин провери шта тренутно дете ради и које су интернет странице отворене.
 • Током коришћења компјутера у кући и школама родитељи и просветни радници требају да обрате пажњу на активности као што су брзо гашење рачунара, промена прозора и слично који указују на могућу посету неприкладним интернет локацијама. Дете може да остави отворену страницу али да је смањи да се не види, кад се родитељ приближи монитору видеће ту страницу доле на линији послова (Taskbar) и кликом на њу може је погледати.
 • Родитељи би требали редовно да проверавају на претраживачима као што је Google резултат упита имена и презимена свог детета и емаил адресе коју дете користи. Овим путем се могу сазнати неке Интернет активности деце, будући да трагови употребе имена и презимене и емаил адресе остају забележени и могу се претраживати путем Google.
 • Уколико дете има отворен налог на социјално-друштвеним заједницама као што је нпр. Facebook, пожељно је да родитељ у свако време има увид у листу “пријатеља” које његово дете има,  статус налога (да ли је отвореног или затвореног типа) као и да одмах реагује уколико се на листи “пријатеља” нађе неко непознат или уколико је налог јаван и доступан свима. Пожељно је повремено и вршити увид у налоге другова и другарица детета, а у циљу провере да дете случајно нема и неки тајни налог за који родитељи нису ни свесни да постоји.

УПУТСТВА:

ПОДЕШАВАЊЕ ФУНКЦИЈЕ „РОДИТЕЉСКИ НАДЗОР“

Можете користити функцију „Родитељски надзор“ да бисте управљали начином на који деца користе рачунар. На пример, можете поставити ограничења за часове када деца могу користити рачунар, врсте игара које могу играти и програме које могу покренути.

Када функција „Родитељски надзор“ блокира приступ игри или програму, приказује се обавештење да је програм блокиран. Дете може кликнути на везу у обавештењу да би захтевало дозволу да приступи игри или програму. Можете дозволити приступ уношењем информација о налогу.

Да бисте подесили функцију „Родитељски надзор“ за дете, биће вам потребан властити кориснички налог администратора. Пре него што почнете, уверите се да свако дете за које желите да подесите функцију „Родитељски надзор“ има стандардни кориснички налог.

КАКО ТО ДА УРАДИТЕ?

Да бисте додали стандардног корисника (ваше дете), урадите следеће:

Отворите–  Контролну таблу (Control Panel) и под — Кориснички налози и породична безбедност (User Accounts and Family Safety)  кликните на — Додајте или уклоните корисничке налоге (Add or remove  user accounts).

Затим, кликните на — Креирај нови налог (Create a new account).

Након тога, унесите име корисника (име вашег детета), изаберите  тип налога(стандардни) и кликните на — Креирај налог (Create Account).

Сада, када рестартујете рачунар, видећете на  екрану за логовање новог корисника (вашег детета) којег сте креирали.

Ако је кориснички налог заштићен лозинком,  онда ће корисник морати да се улогује да би започео рад на рачунару.

Стандардни корисник (Standard user) неће моћи  да прави важне системске измене без администраторске дозволе. Стандард налог може  да користи већину могућности рачунара. Стандардни корисник не може да инсталира  програме (то може родитељ који има тип налога Администратор), ни да мења подешавања, ни да брише системске фајлове важне за рад рачунара.

Функција „Родитељски надзор“ може се применити само на стандардни кориснички налог. Тек након што сте креирали за дете стандардни налог можете приступити укључивању Родитељског надзора.

УКЉУЧИВАЊЕ ФУНКЦИЈЕ „РОДИТЕЉСКИ НАДЗОР“ ЗА СТАНДАРДНИ КОРИСНИЧКИ НАЛОГ

Где то наћи да би укључили?

Старт – – Контролна Табла – – Родитељски надзор (Control Panel/ Parental Control)

 1. Кликните да бисте отворили „Родитељски надзор“. ‌ Ако вам буде затражена администраторска лозинка или њена потврда, откуцајте лозинку или је потврдите.
 2. Кликните на стандардни кориснички налог за који желите да поставите функцију „Родитељски надзор“. Ако стандардни кориснички налог још увек не ради, кликните на Креирајте нови кориснички налог да бисте подесили нов налог.
 3. У оквиру Родитељски надзор изаберите опцију Укључено (On), примени тренутне поставке.
 4. Када укључите функцију „Родитељски надзор“ за стандардни кориснички налог детета, можете прилагодити следеће појединачне поставке које желите да контролишете.
 • Временска ограничења. Можете поставити временска ограничења да бисте контролисали време када је деци дозвољено да се пријаве на рачунар. Временска ограничења спречавају да се деца пријаве током наведених часова. Можете поставити различите сате за пријављивање за сваки дан у седмици. (На пример: У току радних дана од понедељка до петка док је родитељ на послу, дете неће моћи да користи рачунар од 15-19h и од 21-09h). Уколико буду пријављени по завршетку додељеног времена, биће аутоматски одјављени..
 • Игре. Можете контролисати приступ играма, одабрати ниво оцене на основу узраста, одабрати типове садржаја које желите да блокирате и одлучити да ли желите да дозволите или блокирате неоцењене или одређене игре.
 • Дозвољавање или блокирање одређених програма. Можете спречити децу да покрећу програме које не желите.

Сва ограничења која сте поставили можете мењати кад год пожелите, да буду другачија на пример за време распуста. Поступак је исти, кад се пријавите на Ваш налог – родитељ (Администратор) и одаберете стандардни налог Вашег детета.

Да би Вам ово текстуално упутство било лакше разумљиво прилажем видео упутство које ће Вам појаснити све и приказати како то изгледа у пракси.

ВИДЕО УПУТСТВО: